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TOWN OF MIDDLEBURG 

EAST END WATER SYSTEM IMPROVEMENTS 
 
RESPONSE TO QUESTIONS: 
 
1 – Are there any “domestic only” material requirements for the project? 
ANSWER:  There are no “domestic only” material requirements for this project. 
 
2 – Plan Cover sheet G-1, General Construction Note # 1 calls for compliance with Loudoun Water specs, but water 
materials spec section 2731 calls for different materials from LW’s specs - such as DR25 pipe & ¾” service lines.  If 
we are told to use the more stringent spec then LW’s specs will prevail and for example, DIP should be bid rather 
than PVC pipe as it is much the more expensive.  How should we proceed? 
ANSWER:  The project specifications take precedent over Loudoun Water Standards 
     
3 – If using PVC pipe, Spec Section 2731, pg 4, schedule 2.02 and 2731, pg 7, para 2.04, A - call for DR25 pipe.  
The town might want to town consider using DR18 pipe.  It is thicker walled and just a little more expensive and 
tends to be the DR that many municipalities use. 
ANSWER: DR 25 shall be used for this project. 
 
4 – Profile page C-2 calls for ¾” water service lines, but Loudoun Water’s specs and detail W-23 on page C-4 call for 
a 1” service line.  Do you want ¾” or 1” service lines? 
ANSWER:  ¾ -inch service lines shall be used for this project.  
 
5 – Do you want the meter set-up shown in detail W-23, or is there a different meter set-up the town would prefer? 
ANSWER:  Detail W-23 is the correct meter set-up. See question #4 regarding size of service line. 
 
6 – For the connection to the 6” PVC main on Marshall, do you want an MJ, full body style tapping sleeve (LW spec) 
or a stainless steel, wrap around style tapping sleeve?   
ANSWER:  A Mechanical joint full body taping sleeve shall be used. 
 
7 – Upon reviewing the bid documents, we were unable to locate the Bid Bond Form. 
ANSWER:  No Bid Bond is required for this project 
 
8 – Is there a staging area we can use? 
ANSWER: The Town will work with the Contractor to locate a suitable staging area near the project site. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


